tanker og stress

Vidste du at 50 % af alle stressårsager skyldes dine egne tanker

Ca 50 % af alle årsager til den stress du oplever skyldes dine egne tanker. Tanker om bekymringer og frygt for fremtiden eller tanker fra fortiden, hvor du har oplevet kriser af større eller mindre karakter, andre dårlige oplevelser eller ting du måske ærgrer dig over ikke at have gjort.

Når du har bekymrende eller frygt baserede tanker omkring din fremtid, hvad enten det er noget der skal ske om 1 time, i morgen om en uge eller måned, så producerer din hjerne stresshormoner.

Ligesom gamle ubehagelige oplevelser du måske aldrig har fået bearbejdet også kan give anledning til stress og en række andre ting.

Dine tanker kan give både adfærdsmæssige, fysiske og psykiske stresssymptomer. Ligesom dine tanker påvirker dit selvværd i positiv eller negativ retning afhængig af måden hvorpå du tænker om dig selv.

Som Certificeret stresscoach, hvor jeg hjælper andre mennesker tilbage til  et liv uden stress, arbejder vi b.la. med tanker i relation til stress.

Lær at styre dine tanker >>>

Din hjerne kan ikke skelne mellem om det er noget du tænker, eller noget der sker i virkeligheden

Uanset om du bekymrer dig om- eller ligefrem frygter noget der kan ske i morgen, om en uge eller om en måned etc, så kan din hjerne kan ikke skelne mellem om det er noget du tænker på, eller noget der sker i virkeligheden.

Du sætter din hjerne i alarmberedskab og den producerer stresshormoner, så du er i stand til at håndtere den bekymring eller frygt du tænker på. Dett kaldes b.la. for hjernens kamp eller flugt respons.

Du kan prøve at lave de to nedenstående øvelser, hvor du først tænker på en god oplevelse du engang har haft, og derefter forestiller dig en eller anden ubehagelig situation ude i fremtiden – et eller andet du absolut IKKE bryder dig om.

Tænk på en god oplevelse

Prøv at tænke på en af de gode oplevelser du har haft på et eller andet tidspunkt i dit liv. Det kan være en dejlig ferieoplevelser, det første kys, en fest, en varm sommerdag på stranden, eller en hyggelig aften sammen med din partner i stearinlysets skær m.fl.

Forestil dig nu, at du er tilstede i den situation du tænker på. Måske kan du ligefrem set et billede af situationen for dit indre blik. Læg mærke til de forskellige detaljer i oplevelsen du tænker på.

Hvem er du eventuelt sammen med, og hvilke lyde er der eventuelt forbundet med den situation du tænker på. Kan du fornemme nogle dufte, er der en bestemt smag forbundet med oplevelsen du tænker på.

Læg mærke til hvilke kropsfornemmelser og følelser du får, når du lige nu tænker på- og ser denne oplevelse for dig.

Vidste du at 50 % af alle stressårsager skyldes dine egne tanker

Forestil dig en ubehagelig situation ude i fremtiden

Prøv nu at forestille dig en eller anden ubehagelig situation engang ude i fremtiden. Noget du absolut ikke bryder dig om. Det kan være en eksamen du skal til, et møde på din arbejdsplads, tanken om alle de opgaver du skal nå inden en bestemt deadline, et tandlægebesøg hvor du skal have lavet huller, eller det kan være at holde en tale foran en større forsamling m.fl.

Bare forestil dig et eller andet du på ingen måde bryder dig om.

Forestil dig nu, at du er tilstede i den situation du tænker på, og forestil dig samtidig at du kan se et  billede af situationen for dit indre blik. Læg mærke til omgivelserne du befinder dig i, og hvad du laver i lige præcis den situation du forestiller dig du er i.

Måske er der andre tilstede, måske er du alene bare forstil dig situationen, og de lyde der eventuelt er forbundet med situationen. Måske er der ubehagelige lugte og en eventuel smag forbundet med situationen.

Læg mærke til hvilke ubehagelige kropsfornemmelser og  følelser du får, når du forestiller dig denne situation.

Vidste du at 50 % af alle stressårsager skyldes dine egne tanker

Kunne du mærke forskel på de to situationer?

Ovenstående øvelser var baseret på dine bevidste tanker. Herudover er der alle dine ubevidste tanker. Tanker fra din fortid og tanker omkring din fremtid. Tanker fra tidligere ubehagelige oplevelser som dit bevidste sind har fortrængt, og ubevidste tanker om bekymringer, frygt eller angst om ting der muligvis kan ske.

Du tænker ca. 60.000 tanker i døgnet, og er kun bevidst om ca. 2 % af dine tanker. Resten er ubevidste tanker, herunder også tanker som f.eks. at trække vejret, køre bil eller cykle m.fl. Ting du gør uden at tænke bevidst over det, fordi det er blevet til vaner. Herudover der der også ubevidste tanker fra din fortid, og bekymringstanker omkring din fremtid. Ubevidste- vanemæssige tanker, der kan forårsage stress.

Lær at slappe mentalt af

En vigtig ting i forhold til afstressning samt forebyggelse og håndtering af stress er, at være opmærksom på hvad du tænker, og måden hvorpå du tænker. Ligesom du skal lære at slappe af mentalt, og tømme dit hoved for tanker.

Skriv dine tanker ned

Hvis du oplever tankemylder, og har en følelse af at din hjerne er ved at “flyde over” eller er “overloaded” er en god og simpel teknik, at skrive dine tanker ned på et stykke papir.

Det du skriver behøver ikke have nogen sammenhæng eller nødvendigvis give nogen  mening, du skal blot sætte dig ned, og så skrive uden at tænke så meget over hvad du skriver.

Du skal ganske enkelt tømme din hjerne for tanker. Når du gør det, så tror din hjerne, at du har løst de problemer du tænker på, og dermed fylder det ikke så meget mere i hovedet på dig.

Bagefter kan du smide det du har skrevet ud, eller slette det fra computeren, hvis det er den du vælger at skrive på.

Du kan sammenligne det lidt med et badekar. Hvis du sætter bundproppen i badekaret og tænder for vandhanen, så vil badekaret flyde over på et tidspunkt, og vandet løbe ud på gulvet. Med mindre du slukker for vandhanen. Hvorfor? fordi badekaret kun kan indeholde en hvis mængde vand. Og din hjerne kan også kun indeholde en vis mængde information.

Tøm dine tanker

Hvis du tager bundproppen i badekaret ud vil vandmængden i badekaret blive mindre, og der vil dermed være plads til nyt og frisk vand. På samme måde er det med din hjerne.

Når du skriver dine tanker ned på et stykke papir, hvad enten det er tankemylder eller ting du reelt skal huske, behøver din hjerne ikke bekymre sig om det mere, og du frigør samtidig ny og frisk energi til din hjerne.

Skriveteknikken gælder ikke kun hvis du har tankemylder. Den er også effektiv, hvis du f.eks. er frustreret over noget du ikke kan gøre noget ved.

Det kan f.eks. være en person du er sur på af en eller anden årsag. Eller det kan være en gammel oplevelse du aldrig rigtig har fået bearbejdet mentalt. Hvis det er en person du skriver et brev til, så lad endelig være med at sende det, det eneste formål med det er, at tømme din hjerne for tanker.

Prøv det, det er rigtig effektivt.

Respons udskydelse af dine tanker

En god og anvendt metode i forhold til bekymringer eller grublerier etc, er at udsætte tankerne til et bestemt tidsrum, hvor du så afsætter maks 30. minutter til at være i tankerne/bekymringerne.

Du kan sammenligne det lidt med de valgmuligheder du har, når din telefon ringer:

1. Du kan vælge at tage din telefon og tale med vedkommende der ringer.

2. Du kan tage telefonen og høre om det er okay du ringer tilbage senere, da du lige er ved at lave noget andet.

3. Du kan lade være med at tage den, og ringe op til vedkommende på et senere tidspunkt.

Lidt på samme måde kan du gøre med dine tanker når de dukker op. Hvis du f.eks. har en tendens til at bekymre dig om forskellige ting, kan du vælge at spilde din tid med at bekymre dig om noget du med garanti ikke kan gøre noget ved alligevel her og nu.

Eller du kan vælge at lave en aftale med dig selv og tanken/tankerne om, at du vil tage dig af dem på et senere tidspunkt på dagen.

Hvordan kan du være sikker på, at du bekymrer dig om de rigtige ting

Vidste du at 50 % af alle stressårsager skyldes dine egne tanker

Det gør du når tankerne dukker op

Når bekymringstankerne e.l. tanker dukker op laver du ganske enkelt en aftale med dig selv om, at du f.eks. vil tage dig af dem kl. 18.30 i aften, hvor du så afsætter maks 30 minutter til virkelig at tænke og bekymre dig om det der dukkede op – Dette kaldes for udskydelse af tanken.

Det du vil lægge mærke til er at når klokken så bliver 18.30, så er de fleste af de bekymringer eller grublerier du havde tidligere på dagen ikke være så relevante længere.

For nogle vil metoden have god effekt med det samme, og for andre skal den lige øves/trænes nogle gange før den har effekt – Men en ting er sikkert den virker!

Bekymringer og stress

Vil du lære mere om hvordan du styrer dine tanker, så deltag på min workshop Lær at styre dine tanker >>>

Meditation og Mindfulness

En anden metode til at slappe mentalt af, er at meditere en gang om dagen. Hvis du ikke er vant til at meditere, kan du købe en guidet meditations- eller afslapnings App eller CD.

Jeg kan anbefale en en App, der hedder “At Leve Mindfuldt” fra Mindfulness Akademiet. App´indeholder forskellige guidede meditationer, yogaøvelser m.fl. Du kan hente den via Itunes eller Google Play. Den koster ca. kr. 25,-.

Itunes: At Leve Mindfuldt

Google play: At Leve Mindfuldt

 

Lær mere om hvordan du styrer- og ændrer dine tankemønstre

Udover ovenstående eksempler findes der flere andre effektive mentale teknikker og værktøjer til hvordan du kan ændre dine selvsaboterende tanker til nye og støttende tanker.

Det kan være du har selvkritiske eller negative tanker om dig selv, tanker om hvad andre mon tænker om dig, tanker om bekymringer og angst for fremtiden m.fl. Uanset hvilke temaer du har omkring selvsaboterende tanker, så vil teknikkerne fremme din evne til at minimere stress og styrke dit selvværd etc.

Vil du lære mere om hvordan du selv kan styre- og ændre dine tankemønstre og opbygge nye og støttende tanker, uanset om det handler om stress, selvværd eller andre udfordringer i forhold til tanker? Så afholder jeg jævnligt workshops, hvor du lærer effektive teknikker og værktøjer til hvordan du kan stoppe, ændre og styre dine egne tanker.

Du kan læse mere om workshoppen via nedenstående link

Lær at styre dine tanker

 

Metoderne tilegnes på en yderst effektiv måde, således at jeg er gået derfra med en klar fornemmelse af virkelig at have fået nogle brugbare værktøjer med, som jeg kan brug i fremtiden.

Den mest lærerige workshop jeg har fulgt i mange, mange år. Stor ros til den.

Flemming J. Frandsen

Hjælp til stress

Har du brug for professionel hjælp til din stress og dine stress tanker vil jeg anbefale dig et professionelt stresscoaching forløb. Du kan du få yderligere information på nedenstående link

Hjælp til stress

Stresscoaching

Stressbehandling

Uddannelser og workshop om stress

Jeg udbyder forskellige uddannelser og workshop inden for stress. Læs mere på nedenstående link.

Stressvejlederuddannelse >>>

Stress kursus – Lær at håndtere og forebygge stress >>>

/Michall Winkler, Certificeret stresscoach

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714