Når du har kronisk stress vil det sige, at du hver eneste dag har vedvarende kroniske stress symptomer. Der kan også være tilfælde, hvor du ikke nødvendigvis mærker noget til stressen hver dag. Det kan være afhængig af hvor du er henne og hvad du foretager dig.
Kronisk stress skal tages meget alvorligt, da den kroniske stress, kan medføre en lang række alvorlige følgesygdomme som depression, angst, hjertekar sygdomme, blodpropper i hjertet eller hjernen m.fl.
Det er derfor vigtigt, at du gør noget for, at få hjælp til behandling af en kronisk stressbelastning.
Før jeg fortæller dig hvordan behandling af kronisk stress foregår, er det vigtigt, at du kender og forstår forskellen på det man kalder for akut stress og kronisk stress. Der er nemlig meget stor forskel på disse to stresstilstande.
Akut stress – kræver ikke behandling
Akut stress eller hverdags stress, som det også kaldes, er den naturlige stress vi alle sammen oplever i perioder. Det er den stress der gør, at vi er i stand til at yde en ekstraordinær indsats i en presset situation. Eller vi kan kalde det for en aktivering af kroppen, så den er klar til at handle.
Den akutte stress, er den stress der gør, at vi kan komme op om morgenen, nå at aflevere en opgave til en bestem tid, selvom vi måske er bagud med den. Det er den akutte stress der gør, at vi evner at se muligheder og finde løsninger, når vi er i en presset situation m.fl.
Hvis vi gennem længere tid oplever for meget hverdags stress, og ikke gør noget for, at komme af med stressen igen, kan det udvikle sig til kronisk stress.
Kronisk stress og langvarig stress – kræver behandling
Kronisk stress, der er den lægefaglige betegnelse for langvarig stress (det er det samme), er følgevirkningerne af for meget hverdags stress gennem længere tid. Typisk tager det fra måneder til år, at udvikle kronisk stress.
Har du fået kronisk eller langvarig stress, er det vigtigt, at du får behandling af din stress, så hurtigt som muligt.
Den kroniske stress opstår altså, når du har været overbelastet gennem en længere periode. Du har overforbrugt dine egne ressourcer.
Til at starte med, har din krop forsøgt at fortælle dig, at der er noget galt. Den har prøvet at gøre dig opmærksom på, at du skal gøre noget for, at afstresse dig selv.
Du har måske mærket de mere akutte stresssignaler som f.eks. sommerfugle i maven, hjertebanken eller knugen i maven m.fl.
Det er ikke sikkert, at du har lagt mærke til de akutte stresssignaler, eller også har du ignoreret dem bevidst eller ubevidst over tid. Man kan sige, at du er havnet i en slags ond cirkel.
Hvis du ikke reagerer på de akutte stresssignaler, udvikler de sig til mere voldsomme og vedvarende stresssignaler i et desparat forsøg på, at få dig til at stoppe op.
Du har nu udviklet kronisk stress, der kan sammenlignes med en alvorlig stressbelastning. Og i værste fald et decideret stresssammenbrud med risiko for depression, angst og blodpropper.
Ovenstående billeder viser stressens udvikling fra akut stress til langvarig og kronisk stress
Book GRATIS afklarende samtale om stress
Behandling af kronisk stress – hvad kan jeg gøre?
I modsætning til andre kroniske lidelser, er kronisk stress eller langvarig stress, på ingen måde uhelbredeligt. Lige så snart, at du starter i en stressbehandling med kronisk stress, vil du efter et par uger opleve, at dine kroniske stress symptomer reduceres mærkbart. Du vil opleve en bedring af din psykiske og fysiske tilstand.
Kroniske stress symptomer
- Svimmelhed
- Hukommelsesbesvær
- Koncentrationsbesvær
- Indre uro i kroppen
- Hovedpine
- Søvnløshed
- Konstant knugen/ondt i maven
- Forstærket følsomhed overfor lyde
- Øget forbrug af stimulanser
- Aggressivitet
- Indesluttethed
- M.fl.
Jo før du starter i stress behandling for kronisk stress jo hurtigere kommer du af med dine kroniske stress symptomer og stress igen. Samtidig får du genskabt din mentale og fysiske balance.
Når du har kronisk stress er det i nogle tilfælde nødvendig med en sygemelding i en perioden. En gennemsnits sygemelding med kronisk stress er på 2-3 måneder under forudsætning af, at du får professionel hjælp til din kroniske stress.
I nogle tilfælde kan sygmeldingsperioden med kronisk stress vare kortere og i andre tilfælde længere. Det er meget individuelt fra person til person.
Læs mere om kroniske stress symptomer her.
Kontakt din læge hvis du har mistanke om kronisk stress
Det første du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du har kronisk stress er, at kontakte din egen læge for at udelukke andre årsager end kronisk stress.
Hvis der er tale om kronisk stress, så få samtidig din læge til, at anbefale en sygemelding fra din arbejdsplads.
Få professionel hjælp til behandling af kronisk og langvarig stress
Hvis du har kronisk stress eller langvarig stress, skal du have hjælp til behandling hurtigst muligt. Du kan få hjælp til behandling af kronisk stress hos en Certificeret stresscoach eller en psykolog med speciale i stress.
Jeg anbefaler, at den hjælp du får til behandling af kronisk stress, også har højt fokus på, at forebygge og håndtere fremtidig stress. Så du fremover selv har metoder og redskaber til, at undgå fremtidig stress.
Book GRATIS afklarende samtale om stress