Er din leder eller chef en stressfaktor? Lær hvordan du håndterer et krævende arbejdsmiljø og passer på dig selv.
Har du nogensinde haft en chef eller leder, der kunne få dig til at mærke stressen helt ud i fingerspidserne, allerede inden du trådte ind på kontoret? Måske kender du det med at få mavepine søndag aften, fordi du ved, at mandag morgen betyder endnu en uge med urimelige krav, uklar kommunikation og konstant kontrol. Hvis du kan nikke genkendende til det, så er du langt fra alene.
I det her blogindlæg vil jeg skrive ærligt om den stress, der kan opstå, når chefen ikke fungerer som en støttende leder, men i stedet bliver en direkte del af problemet. Jeg vil beskrive, hvordan ledelsesstil og arbejdskultur kan skabe et psykisk belastende arbejdsmiljø – og vigtigst af alt, hvad du kan gøre for at passe på dig selv i det.
Når chefen eller lederen bliver en stressfaktor
Dårlig ledelse er en af de mest oversete stressfaktorer på arbejdspladsen, der i høj grad er årsagen til arbejdsrelateret stress.
Det handler ikke kun om chefer eller ledere, der er direkte ubehagelige eller nedladende. Det kan også være ledere, der er fraværende, uklare, urealistiske i deres forventninger eller ikke giver dig mulighed for at vokse og tage ansvar.
Du kan måske genkende nogle af disse tegn:
- Du ved aldrig helt, hvad der forventes af dig.
- Din chef skifter ofte mening og giver modstridende beskeder.
- Du får sjældent anerkendelse, men kritik kommer hurtigt.
- Du føler dig overvåget, kontrolleret eller mistroet.
- Der er en kultur, hvor det er normalt at arbejde over, og hvor man helst ikke taler om stress.
Alt det her er ikke bare irriterende – det kan på sigt give dig stresssymptomer som træthed, uro, hjertebanken, tankemylder og følelsen af aldrig at være god nok.
Det handler ikke kun om dig - det handler om arbejdskulturen i virksomheden
Når du oplever stress på arbejdet, er det let at begynde at tvivle på dig selv. "Måske er det bare mig, der ikke er robust nok?" eller "Alle andre virker som om, de godt kan klare det her – hvorfor kan jeg ikke?"
Men stop lige der. Stress opstår ikke i et vakuum. Det handler ikke kun om, hvor god du er til at sige fra eller planlægge din dag. Det handler også om de rammer, du arbejder under, og den kultur, du er en del af. En giftig arbejdskultur og dårlig ledelse kan presse selv de mest kompetente og engagerede mennesker i knæ.
Refleksions spørgsmål:
- Oplever du, at du konstant skal gætte dig frem til, hvad din chef forventer?
- Føler du, at du kan være ærlig omkring, hvordan du har det på arbejdet?
- Hvornår har du sidst følt dig set og anerkendt for din indsats?
Kultur smitter: Når stress bliver en del af normen
En chef sætter tonen på arbejdspladsen. Hvis det er almindeligt at blive sendt mails sent om aftenen, blive kaldt ind til møder med kort varsel, eller aldrig få ro til fordybelse, så begynder du måske selv at tro, at det er "normalt". Du begynder at tilpasse dig og presse dig selv – og i længden betaler du prisen.
Arbejdspladser, hvor man aldrig taler om trivsel, hvor stress bliver bagatelliseret, eller hvor det at tage en sygedag er tegn på svaghed, er farlige for dig. Især hvis du er typen, der gerne vil gøre det godt og tage ansvar (hvilket du sandsynligvis er, siden du læser det her).
Hvad kan du gøre når chefen udfører dårlig ledelse eller mangel på samme?
Det er ikke altid muligt at ændre på din chef eller hele arbejdskulturen i virksomheden. Men du har stadig muligheder for at beskytte dig selv og træffe valg, når din chef eller leder er medvirkende til et stressfremkaldende arbejdsmiljø.
1. Genkend dine grænser
Det første skridt er at være ærlig over for dig selv. Hvornår bliver du presset? Hvornår begynder du at miste overblikket eller få fysiske symptomer? Jo tidligere du opdager tegnene, desto lettere er det at handle.
2. Dokumentér dine oplevelser
Hvis du oplever urimelig adfærd fra din chef, så skriv det ned. Hvornår det sker, hvad der bliver sagt, hvordan det får dig til at føle. Det kan give dig klarhed og styrke, hvis du senere skal tage det op med HR eller en tillidsrepræsentant.
3. Tal med nogen
Det kan være en kollega, en ven, en mentor eller en psykolog. Det vigtige er, at du ikke går alene med det. Når du siger det højt, bliver det ofte tydeligere, hvad der egentlig foregår.
4. Vær realistisk
Du kan ikke redde en dårlig arbejdskultur alene. Nogle gange er det sundeste valg at søge videre. Det er ikke at give op – det er at passe på dig selv.
5. Brug dine rettigheder
Du har ret til et sundt arbejdsmiljø. Hvis du har en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljøgruppe eller HR, så overvej at tage sagen op. Især hvis flere kolleger oplever det samme.
Forebyg stress på arbejdspladsen
Case: Sofie og den usynlige stress
En af mine tidligere klienter Sofie, som jeg har haft i et stresscoaching forløb, var 28 år og arbejdede som projektleder i en mellemstor virksomhed. Hendes chef var aldrig direkte ubehagelig, men han svarede sjældent på mails, trak beslutninger uden at informere, og forventede, at hun kunne gå på vandet. Hun begyndte at arbejde over, skippe frokosten og ligge sådan halvvågen om natten og gennemtænke opgaver.
"Det værste var nok, at jeg hele tiden tænkte, at det var mig, der var problemet," fortæller hun. "Men så talte jeg med en kollega, og hun havde det på samme måde. Vi begyndte at skrive ned, hvornår vi blev udsat for de der mærkelige krav og beslutninger, og så gik vi sammen til HR."
I dag arbejder Sofie et nyt sted. "Jeg havde aldrig troet, at det kunne være anderledes, men nu har jeg en chef, der faktisk spørger, hvordan jeg har det. Jeg ville bare ønske, jeg havde taget det seriøst noget før."
Book GRATIS afklarende samtale om stress
Du fortjener mere end at overleve
Du skal ikke bare overleve din arbejdsdag. Du fortjener at have det godt, at blive set, hørt og behandlet med respekt. En dårlig chef er ikke en dom over din værdi. Det er et spejl af et system, der ikke fungerer.
Og du har muligheder. Måske ikke for at forandre det hele i morgen – men for at begynde at tage dig selv alvorligt. Lytte til dine signaler. Søge støtte. Tage valg, der peger i retning af et sundere arbejdsliv.
Til sidst: Små skridt, stor forskel
Her er tre enkle ting, du kan gøre allerede i dag:
- Skriv ned, hvad der dræner dig mest i din arbejdsdag.
- Tal med en, du stoler på, om hvordan du har det.
- Spørg dig selv: Hvad har jeg brug for – og hvordan kan jeg tage et lille skridt i den retning?
Det starter med dig. Du må gerne tage dig selv alvorligt.
Og hvis du har brug for at høre det sagt tydeligt: Det er ikke dig, der er noget galt med, men din chef eller leder der behandler dig dårligt!