Symptomer på stress hos kvinder og mænd
Er du kvinde eller mand, og oplever du nogle af disse stress symptomer?
Symptomer på stress hos kvinder og mænd kan inddeles i fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer på stress. Stress symptomerne gør dig opmærksom på, at du enten er ved at blive stresset, eller at du allerede har fået en alvorlig stressbelastning.
Som udgangspunkt er stress symptomerne hos kvinder og mænd, en helt naturlig mekanisme i kroppen, der gør, at du er i stand til at reagere i en given situation.
Men hvis du ikke lytter efter din krops naturlige stresssignaler og reagerer på dem, er der stor risiko for, at dine stresssignaler udvikler sig til mere alvorlige stress symptomer. Dette kan i værste fald ende med en alvorlig eller kronisk stressbelastning.
Stress symptomer eller tegn på stress hos mænd og kvinder, er i store træk de samme symptomer, uanset om du er mand eller kvinde.
Symptomer på stress hos mænd, kvinder, kan være mange forskellige symptomer og det kan være individuelt fra person til person, hvilke stress symptomer vi får.
Der er dog nogle generelle stress symptomer du skal være opmærksom på, og som de fleste mærker, hvis de har alvorlig stress.
Sådan mærkes symptomerne på stress hos kvinder og mænd
Symptomer på stress hos kvinder og mænd kan inddeles i Fysiske, Psykiske og adfærdsmæssige stress symptomer. Det kan være meget individuelt hvordan du mærker dine symptomer på stress.
Nogle har eksempelvis overvejende de fysiske eller psykiske symptomer, men tit og ofte er det en kombination af alle tre typer stress symptomer.
Vær dog opmærksom på, at de nævnte stress symptomer, kan skylde andre årsager end stress.
Fysiske stress symptomer hos kvinder og mænd
Fysiske stress symptomer, er symptomer på stress som du mærker fysisk. Nogle af de typiske symptomer er:
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Rysten på hænder
- Svimmelhed
- Tics
- Mavesmerter
- Brystsmerter
- Vejrtrækningsproblemer
- Følelsen af en klump i halsen
- Hyppig vandladning
- Diare
- Uforklarlige smerter
- Nedsat potens og libido
- Hyppige infektioner
- Forværring af kronisk sygdom
- Blodpropper
Psykiske stress symptomer hos kvinder og mænd
De psykiske stress symptomer er symptomer på stress, som påvirker din psyke. De psykiske symptomer er typisk:
- Ulyst
- Træthed
- Tankemylder
- Indre uro
- Hukommelsesbesvær
- Koncentrationsbesvær
- Rastløshed
- Irritabilitet
- Angst
- Nedsat humoristisk sans
- Følelse af udmattelse
- Depression
- Psykosomatiske stress symptomer
Adfærdsmæssige stress symptomer hos kvinder og mænd
De adfærdsmæssige stress symptomer er symptomer på stress, som påvirker din adfærd. De adfærdsmæssige symptomer er tit og ofte, noget dine omgivelser også lægger mærke til. De typiske adfærdsmæssige stress symptomer er:
- Søvnproblemer og søvnløshed
- Lav selvfølelse
- Hyperventilation
- Følelseskulde
- Indesluttethed
- Vrede
- Aggresivitet
- Nedsat præstationsevne
- Ubeslutsomhed
- Øge brug af stimulanser
- Appetitløshed
- Sygefravær
Vær opmærksom på dine stress symptomer
Det er vigtigt, at du lytter til dine stresssymptomer, så du kan standse op i tide, inden symptomerne udvikler sig til langvarig stress.
Nogle af stress symptomerne kan være kortvarige som f.eks. indre uro, irritabilitet og anspændthed, som vi alle sammen kan opleve, når vi er pressede i hverdagen.
Disse symptomer forsvinder hurtigt, når dagene kører normalt igen.
Andre stress symptomer kan være længerevarende og vedvarende symptomer på stress.
Hvis du oplever stress symptomer som f.eks. søvnløshed, hukommelsessvigt, svimmelhed, manglende lyst til sex, indesluttethed og aggressivitet, og de varer længere end en uge, skal du tage symptomerne alvorligt, da der kan være tale om en kronisk stressbelastning.
Tag en stresstest og find ud af om du har stress
Hvis du vil blive lidt klogere på, hvor alvorlige dine stresssymptomer eventuelt er, kan du herunder tage en stresstest.
Stresstesten vil afsløre om du eventuelt har en middel eller alvorlig stressbelastning.
Vær dog opmærksom på, at eventuelle stresssymptomer kan skyldes andre årsager end stress. Og du skal derfor altid tage en snak med din læge, for at udelukke andre årsager end stress.
Hvis du ikke er ramt af stress, er der en del ting du selv kan gøre for at undgå at blive ramt af stress. Du kan læse hvad du selv kan gøre for at forebygge stress her.
Hjernen og stress symptomer
Når du har haft stress symptomer gennem længere tid, uanset om du er kvinde eller mand, kan der opstå varige skader på hjernen. Og du kan udvikle frygt, angst og depression.
Du kan læse mere om hjernen og stress på nedenstående link.
Hjernen og stress - Læs mere her
Behandling af symptomer på stress hos kvinder og mænd
Hvis du har en moderate eller alvorlige stress symptomer, kræver det ofte behandling for, at slippe af med symptomerne igen. Den behandling du har brug for, skal tage udgangspunkt i, at du både kommer af med dine stress symptomer samtidig med, at du lærer hvordan du forebygger og håndterer de naturlige stress symptomer, så du undgår at få alvorlige symptomer på stress igen.
Behandling af stress hos kvinder og mænd er den samme behandling, uanset hvilke stress symptomer du har.