stress og vejrtrækningsproblemer

Stress og vejrtrækningsproblemer

Når du er ramt af alvorlig stress er der en række fysiske og psykiske stresssymptomer du skal være opmærksom på.

Der er nogle generelle symptomer og så er der nogle mere individuelle symptomer, herunder vejrtrækningsproblemer, som kan skyldes stress.

Stress er individuelt fra person til person

Stress er individuelt forstået på den måde, at det kan være meget forskelligt fra person til person, hvornår man bliver ramt af stress. Ligesom det kan være forskelligt hvad der helt præcis stresser os. Det der stresser mig, stresser ikke nødvendigvis dig og omvendt.

Vi kan også opleve forskellige stresssymptomer fuldstændig, som vi kan opleve at blive stresset over forskellige ting.

Nogle mennesker kan godt opleve vejrtrækningsproblemer i forbindelse med stress. Vejrtrækningsproblemer der er stressrelateret er et kronisk stress symptom.

Du kan læse mere om kronisk stress og behandling her.

ligesom der er nogle der oplever en trykken/knugen for brystet, der i nogle tilfælde kan minde om symptomer på et hjerteanfald/blodprop i hjertet, andre kaster op og nogle får lettere infektioner, fordi deres immunforsvar nedbrydes.

Oplever du vejrtrækningsproblemer eller en trykken/knugen for brystet, skal du først og fremmest undersøges af en læge for at udelukke andre årsager end stress.

Stress og svimmelhed

Min personlige erfaring med vejrtrækningsproblemer og trykken/knugen i brystet.

Jeg var i 2009 selv været ramt af alvorlig stress, og oplevede i den forbindelse begge symptomer samt en hel del andre stresssymptomer.

November måned 2009

Da jeg kommer hjem fra mit daværende arbejde (havde en mellemstor virksomhed) en tidlig eftermiddag i november måned 2009 var jeg lidt træt, og lagde mig derfor ind i vores gæsteværelse for at tage en lille “morfar” (en halv time på øjet).

Efter at have ligget ca 5-10 minutter føltes det som om, at jeg ikke kunne få vejret, og rejste mig op med store vejrtrækningsproblemer. Jeg kunne ikke trække vejret ordentlig ned i lungerne, og blev godt nervøs. Jeg tænkte at min ene lunge måske var klappet sammen (det oplevede jeg tilbage i 1989), og skyndte mig at ringe til lægen hvor jeg fik en tid omgående.

Jeg vil lige indskyde, at jeg på daværende tidspunkt ikke var klar over at jeg i denne periode faktisk var alvorlig stresset, og havde været det et godt stykke tid (ca. 1. års tid). Men havde ligesom mange andre – især mænd – slået det hen eller mere eller mindre fortrængt de tidligere symptomer, og så givet den fuld skrue på jobbet. Så mærkede jeg jo ikke de her “ubehagelige ting”! Dette kostede mig et halvt år efter en indlæggelse på hjerteafdelingen i Hillerød med mistanke om blodprop i hjertet!

Læs mit indlæg (herunder indlæggelse på hjerteafdelingen pga. stress):
Kan smerter i brystet skyldes stress

Jeg kommer ned til lægen, og bliver lyttet på. ca. 1 time efter at jeg havde oplevet problemerne med vejrtrækningen. Min læge kunne ikke finde noget der skulle indikere at min lunge var klappet sammen, eller andre alvorlige ting. Da jeg går ud fra lægen er min vejrtrækning helt normal igen.

Så ja, vejrtrækningsproblemer kan være en følgevirkning af alvorlig stress!

Men husk, som jeg skrev tidligere, altid at blive undersøgt af en læge, før du drager dine egne konklusioner! Vejrtrækningsproblemer kan skyldes en del andre årsager end stress.

Læs mit indlæg: Mænd og stress – “Det er min kone der har sendt mig”

Mit råd til dig

I dag arbejder jeg som Stresscoach, og mit råd til dig er, at hvis du oplever problemer med din vejrtrækning, eller andre uforklarlige symptomer eller signaler fra din krop, som ikke er normale, så kontakt først og fremmest din læge og bliv undersøgt.

Kan din læge ikke finde nogle årsager, kan der muligvis være tale om alvorlig stress. Hvis dette er tilfældet, så søg professionel hjælp til, at få behandlet din stress, så hurtigt som muligt.

Der dør ca. 1.400 mennesker i Danmark om året på grund af følgevirkningerne af stress.
(kilde: Statens institut for folkesundhed).

Stresscoaching – når du har brug for professionel hjælp til at komme af med din stress

Kære Michall

Jeg vil gerne sige dig en stor tak for et rigtig givende stresscoaching forløb. Jeg valgte dig på opfordring fra min læge der anbefalede en stresscoach frem for en psykolog og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Jeg gik ned med stress i 2008 og følte dengang at jeg ikke blev helt helbredt, jeg var da også mega stresset da jeg startede hos dig, men efter vores mange samtaler, øvelser, hjemmearbejde m.m. føler jeg mig helt rask og har virkelig lært hvordan det er at leve i nuet og helt uden stress. En rigtig stor ting for mig var at jeg igennem hele forløbet var i stand til at passe mit arbejde selvom det var hårdt.

Søren

Har du problemer med at trække vejret optimalt? – så kan du få hjælp til en bedre vejrtrækning

De fleste mennesker har en overfladisk vejrtrækning og trækker ikke vejret optimalt. De trækker vejret 12-16 gange i minuttet, har en overfladisk vejrtrækning, og får ikke trukket vejret helt ned i bunden af maven.

Jo mere stresset du er, jo hurtigere og mere overfladisk trækker du vejret. Og omvendt, hvis du har en hurtig og overfladisk vejrtrækning, er dette i sig selv med til, at stresse din krop.

Den optimale måde at trække vejret på er, at du trækker vejret 5 – 6 gange i minuttet gennem næsen, og sørger for, at trække vejret helt ned i bunden af maven.

Hvis du oplever vejrtrækningsproblemer i relation til stress, så kan jeg, ved hjælp af effektive verjtrækningsøvelser, hjælpe dig med, at trække vejret optimalt igen.

 

Få hjælp til en bedre vejrtrækning med stressbehandling

 

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714