stressbelastning

StressbelastningStress er en overbelastning

Stress er IKKE, som mange tror, en sygdom eller et tegn på svaghed. Stress eller en stressbelastning er derimod en belastningsreaktion, hvor du har overbelastet dine ressourcer og evner og dermed et tegn på, at du har været alt for stærk i for lang tid.

Når du udvikler en stressbelastning, uanset om det er en middel- eller alvorlig stressbelastning, så har du haft et overforbrug af dine ressourcer og evner. Du kan begynde at, opleve stresssymptomer som f.eks; dårlig søvn, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, indre uro, svimmelhed m.fl. Dette kan ende ud i vedvarende og kroniske symptomer på stress.

Alvorlig stress er altså IKKE, som mange tror, en sygdom eller et tegn på svaghed. Men derimod et tegn på en overbelastning forårsaget af mange og gentagne stresspåvirkninger over en længere periode.

Når du er overbelastet og har udviklet alvorlig stress, har du brug for hjælp til din stress.

Stress kan være en belastningsreaktion fra dit arbejde eller dit privatliv

Stress kan være en belastningsreaktion, der stammer fra dit arbejde eller dit privatliv, hvor du gentagne gange over tid, er udsat for mange stresspåvirkninger. Eller det kan være en kombination af begge ting, herunder måden hvorpå du tænker om de forskellige situationer.

Dine egne tanker, kan også medføre en overbelastning med stress. Hvis du eksempelvis har tendens til, at bekymre dig rigtig meget om forskellige ting, kan disse bekymringer alene medføre, at du udvikler stress.

Grunden til dette er, at din hjerne ikke kan kende forskel på om det er noget du tænker, eller om det er noget der sker i virkeligheden. Derfor går din hjerne i “alarmbedredskab”, og din krop begynder, at producere stresshormoner.

Stress og tanker

Du kan sammenligne en overbelastning med stress med f.eks. en brolægger eller murer, der har udført alt for tunge løft uden hjælpemidler, eller har foretaget nogle ikke ergonmiske bevægelser gennem flere år. Dette vil med meget stor sandsynlighed forårsage rygproblemer. Altså en overbelastning af ryggen med deraf følgende belastningsreaktion, der kan vise sig som smerter i ryggen med udstråling til hofter, ben og fødder.

Grundlæggende er stress en helt naturlig proces hos mennesker og dyr, der gør at vi er i stand til at overleve. Ligesom stress også gør, at vi kan yde en ekstraordinær indsats i en presset situation.

Men hvis vi ikke sørger for, at geare ned engang i mellem og får holdt fri, pauser eller får vores søvn etc, så ophobes stressen i vores krop. Og vi udsætter os selv for en overbelastning, der kan give langvarig og kronisk stress.

Stress opstår når kravene – både udefra kommende krav og vores egne krav – er større end de ressourcer vi vurderer, vi har til rådighed.

Hvad er stress

På samme måde er det med brolæggeren eller mureren. Hvis han eller hun ikke får tilført de nødvendige ressourcer i form af hjælpemidler til tunge løft, og en læring samt træning i, at udføre de korrekte arbedsbevægelser, kan det ende med kroniske smerter i ryggen og i værste fald en diskusprolaps.

Stress opstår når du bliver eller udsætter dig selv for en overbelastning

overbelastning med stress
Ovenstående figur illustrerer, at hvis du konstant overyder i forhold til det, der svarer til dine evner og ressourcer, herunder den tid du har til rådighed, gennem en længere periode, så har du stor risiko for udvikling af alvorlig eller kronisk stress.

Hvorimod hvis du skiftevis over- og underyder i forhold til dine evner og ressourcer, oplever du en sund og naturlig udvikling. Og dermed udvikler du ikke stress.

Stressbelastning og den negative stressspiral

Når du konstant overbelaster dig selv, havner du i den negative stressspiral. Din stresstilstand vil efterhånden forværres og kan i sidste ende medføre et totalt stresskolaps, med stor risiko for varig skade på din krop og psyke.

Stressbelastning og den negative stressspiral

Den negative stressspiral

Har du brug for hjælp til at komme af med din stress?

Hvis du har været udsat for en stressbelastning gennem længere tid og har fået stress. Eller hvis du er sygemeldt med stress fra dit arbejde på grund af stress, så er det vigtigt, at du får hjælp med den rette stressbehandling, så du kommer af med din stress igen en gang for alle.

Stress og sygefravær

Selvbehandling af stress

Får du ikke den rigtige hjælp til din stress, kan en overbelastning med stress udvikle sig til angst, depression, hjertekar sygdomme m.fl.

Den rigtige hjælp til stress handler både om, at du får stressen ud af din krop samtidig med, at du skal lære hvordan, du forebygger og håndterer fremtidig stress.

Få den rigtig hjælp til din stressbelastning med stressmetoden A.K.T.I.V TM

Stressmetoden A.K.T.I.V. er en ekspertmodel til behandling af forskellige grader af stressbelastninger. Metoden er effektiv, handlingsorienteret og målrettet hjælp, baseret på det bedste af det bedste inden for stresscoaching og stressbehandlinng.

Stressmetoden AKTIV

Få hjælp med Stressmetoden A.K.T.I.V.

 

Fakta om stress

Alvorlig stress øger risikoen for hjertekar sygdomme og blodpropper.

Du har dobbelt så stor risisko for, at få angst og depression hvis du er stresset på dit job.

Hver femte der bliver sygemeldt med stress risikerer, at miste deres job.

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714