Teenagere og unge med ondt i maven

Jeg har talt med rigtig mange teenagere og unge mennesker, der døjer med problemer som ondt i maven og hovedpine uden, at de er bevidste om hvad årsagen er. Mange af dem har været hos lægen og blevet undersøgt, og får beskeden ”Der er ikke noget galt med dig”

Det er der som oftest heller ikke rent fysisk. Men noget er der galt, for det er ikke normalt, at du skal rende rundt og have det dårligt, og det gælder både i forhold til at have ondt i maven, det gælder hovedpine og det gælder andre ubehageligheder – fysisk som psykisk.

Når du oplever at du har ondt i maven eller hovedpine – og din læge ikke kan finde årsagen dertil – hænger det ofte sammen med de udfordringer og problemstillinger du står overfor i dag, og de krav der stilles til dig fra omgivelserne. Det kan være krav fra skolen, forældre eller venner/veninder etc, og det kan være dine egne krav til dig selv, og måden hvorpå du tænker om dig selv.

At have ondt i maven eller hovedpine – og igen uden at din læge kan finde årsagen dertil – kan også hænge sammen med oplevelser du har haft i fortiden. Oplevelser hvor du måske har været udsat for mobning eller andre ting som du har oplevet som ubehagelige. Ting som du muligvis ikke kan huske i dag med dit bevidste sind, fordi du har fortrængt de ubehagelige oplevelser fra dengang.

At fortrænge ting er en ud af flere forskellige forsvarsmekanismer der udløses automatisk for, at beskytte os selv mod ubehageligheder fordi vi ikke kan holde ud at tænke på dem.

Du tænker ca. 60.000 tanker i døgnet og ud af alle de tanker er det kun 2 % af tankerne der er bevidste. Resten af tankerne er ubevidste tanker. Tænkte du måske lige nu på, at nu skal jeg huske at trække vejret? Tænker du over hvordan du skal bevæge armen eller hånden når du børster dine tænder? Eller tænker du når du spiser, at nu skal jeg også huske at synke maden? Nej vel, det er noget der sker helt automatisk – ubevidste tanker.

På samme måde kan ting du oplever i dag, som du med din bevidste tanke ikke finder ubehagelig eller truende, give dig en følelse af f.eks. ondt i maven, fordi din ubevidste del af hjernen registrerer den pågældende situation som ubehagelig fordi oplevelsen minder om en tidligere ubehagelig oplevelse fra din fortid.

Selvom den situation eller oplevelse du har i dag på ingen måde er ubehagelig eller faretruende, så ”tror” din underbevidsthed at det er sandt fordi den pågældende situation minder din underbevidsthed om noget fra fortiden som var ubehageligt dengang. Det kan være en ganske lille ting, som f.eks. bestemte træk ved en person, eller noget en siger på en bestemt måde. Så sender din ubevidste del af hjerne signaler ud til din krop – som f.eks. kan være ondt i maven – for at fortælle dig, at du skal passe på – selvom der ikke er nogen ”fare” i den pågældende situation.

At have ondt i maven eller hovedpine kan også hænge sammen med stress og et lavt selvværd. Flere og flere teenagere og unge – ja selv børn – bliver mere stressede end hvad godt er i dag. Ligesom der er rigtig mange teenagere og unge der oplever, at have ondt i maven, som i nogle tilfælde kan hænge sammen med et ud af mange andre symptomer på et dårligt selvværd.

Hvad er stress

Hvad er selvværd og selvtillid

Årsagen skal b.la. hentes i de stigende krav og forventninger der er til dig fra omgivelserne igen skole, forældre, venner/veninder etc. Og i høj grad også fra de krav du stiller til dig selv – både bevidst og ubevidst – samt dine egne tanker, og måden hvorpå du tænker om dig selv.

Få hjælp til at komme af med din ondt i maven

Få bedre selvværd og bedre selvtillid

Få hjælp til at komme af med din stress

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Holbækvej 44 B
    4000 Roskilde
  • 4216 4714