hjernen og stress

Sådan reagerer vores hjerne på stress

Der er to områder i hjernen, som er vigtige, når du er ramt af stress. Se endvidere hvordan stress påvirker din hjerne i videoen længere ned i indlægget.

Hippocampus og amygdala

Hippocampus er den del af hjernen der sidder inde med din hjernes stresshåndtering. Når du er presset og har travlt, er det hippocampus, der ser muligheder og finder løsninger. Men bliver presset for voldsomt, bliver hippocampus belastet, og fanges i en ond cirkel. De stresshormoner, som den normalt regulerer, begynder at slå nerveceller i stykker.

På scanninger af hjernen kan man se, at hippocampus på længere sigt skrumper. Det er ikke godt, da hippocampus ikke længere kan regulere din stress. Stressen rammer både cellerne og det mentale plan. Du bliver dårligere til at huske- og mister “tråden”.

Samtidig med at hippocampus skrumber, vokser det andet område i hjernen – amygdala. Amygdala er den del af hjernen der udvikler frygt og angst.

Varig skade på hjernen?

Hvis du ikke får gjort noget ved din stress, og stressen fortsætter er det både en skade på hjernen og en skade på sjælen. Man kan godt rette op på skaden, hvis der sættes ind i tide med professionel hjælp fra fagfolk. Det kan f.eks. være læge, stresscoach eller psykolog med speciale i stresshåndtering.

I nogle tilfælde kan der ikke rettes op på skaden. Og det er i de tilfælde, hvor amygdala er så stærk, at den hele tiden trækker en ned. Det er meget invaliderende for hjernen.

Sådan føles stress i hjernen

Når du har fået stress, og amygdala tager herredømmet, kan du få destruktive følelser, og kan ikke længere se muligheder. Situationen bliver herre over dig, og der udvikles frygt og angst. Kroppen begynder at spænde op. Din hjerne og krop er i forsvarsposition, og det kan måles- og mærkes på øgede muskelspændinger, forhøjet blodtryk og dårlig koncentration samt øvrige stresssymptomer.

Et andet problem, når kroppen er spændt er, at du ikke kan mærke hvornår det er nok. Du kan bilde dig selv ind, at du sagtens kan arbejde/yde lidt mere, for til sidst at vågne op på den intensive afdeling på sygehuset, hvis du er heldig, og i værste fald dø.

Kilde: www.arbejdsmiljoviden.dk

Sådan påvirker stress din hjerne – se videoen herunder (Engelsk tale)

Hvad kan du gøre for at få hjælp?

Hvis du har stress er det vigtigt, at der sættes ind i tide med stressbehandling, inden stressen udvikler sig til mere alvorlige følgevirkninger og konsekvenser. Du kan få professionel hjælp til at komme af med din stress hos en certificeret stresscoach, der er specialist i at hjælpe dig tilbage til et liv uden stress.

Du kan også deltage på vores to dages stress kursus, hvor du lærer effektive metoder og teknikker til at få stressen ud af din krop, samt metoder og teknikker til forebyggelse og håndtering af din stress.

Er du i tvivl om du er stresset, kan du tage en stresstest på denne side, hvor du også kan læse mere om din krops stresssignaler.

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14