Tankemylder og stress

Tankemylder og stress

Tankemylder og stress hænger ubønhørligt sammen, og kan være meget drænene da tankemylderet blandt andet påvirker din nattesøvn i negativ retning og forringer din livskvalitet.

Når man er stresset oplever de fleste mennesker tankemylder. Tankemylder er som ordet siger, tanker der myldrer rundt i dit hoved uden der er nogen sammenhæng mellem tankerne.

Hvis du er stresset er det typisk bekymringstanker og grublerier, der kommer og går i en lind strøm. Der er som nævnt ingen sammenhæng mellem tankerne. De har helt deres eget liv, og dukker op af sig selv uden, at du på forhånd har tænkt eller gjort noget som kunne få dem til at dukke op.

Forskning viser, at vi tænker mellem 60.000 og 90.000 tanker i døgnet og at vi kun er bevidste om ca. 2-5 procent af vores tanker. Resten af tankerne er ubevidste tanker, der florerer i vores underbevidsthed. Herudover er langt de fleste af vores tanker genbrug ligesom ca. 80 % af vores tanker er negative tanker.

Der hvor tankemylderet oftest er værst, er om aftenen inden du skal sove. Her dukker tankerne så op fra din underbevidsthed helt af sig selv og forstyrrer din nattesøvn.

Tankemylder er et stress symptom

Tankemylder er et stress symptom der opstår fordi din hjerne er overloadet med for mange informationer. Typisk fordi du har en tendens til at tænke for meget over tingene og tager for mange informationer ind fra forskellige kilder. Det kan være tanker som grublerier og bekymringer om forskellige ting, både de bevidste og ubevidste, som lagres i din hjerne.

Når du så skal sove begynder din bevidste del af hjernen at slappe af. Men din underbevidsthed tager så over, og det er herfra alle tankerne dukker op med alt det som din hjerne har opsnappet i løbet af dagen. Både det du selv har tænkt på og det som den ubevidste del af hjernen har modtaget af informationer.

 

Vi modtager ca. 11 millioner bits af information i sekundet
Vi modtager ca. 11.000.000 bits af information i sekundet gennem vores fem sanser. Vores bevidste del af hjernen er kun i stand til, at opfatte ca. 16-42 bits af information i sekundet.

Resten af informationerne passerer en slags “filter” i hjernen og lagres i vores underbevidsthed. Det er alle disse informationer hjernen henter frem når vi oplever tankemylder.

 

Hvordan stopper man tankemylder

Der findes forskellige metoder og teknikker til at stoppe tankemylder. Det er dog ikke alle metoder der virker lige godt på alle. Forstået på den måde, at det der virker på mig, virker ikke nødvendigvis på dig eller omvendt.

Når jeg hjælper stressramte mennesker med at stoppe deres tankemylder benytter jeg mig af metoder inden for nedenstående terapeutiske retninger, afhængig af hvem du er, hvad du eventuelt selv har gode erfaringer med og hvad du er til.

 • Metakognitiv terapi
 • Tankefeltterapi
 • Mindfulness
 • Kognitiv terapi
 • NLP terapi
 • Herudover bruger jeg i nogle tilfælde NADA øreakupunktur til tankemylder i forbindelse med ovenfor nævnte metoder.

Mit udgangspunkt er dog altid de metoder som jeg anvender i metakognitiv terapi, da min erfaring er, at det virker på ca. 80 % af alle mine klienter.

Hvis den metakognitive terapi ikke virker efter hensigten, anvender jeg tankefeltterapi og mindfulness øvelser, der ligesom den metakognitive terapi, har rigtig god effekt på tankemylder.

Relaterede sider

50 % af alle stressårsager skyldes dine egen tanker.

Bekymringer og stress.

Tankemylder og stress

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

 • LifeConsulting
  Holbækvej 44 B
  4000 Roskilde
 • 4216 4714