Hjælp jeg har fået stress – en historie fra det virkelige liv

Peter falder ned på knæ foran sin anhænger i det overdækkede parkeringsareal ved Ikea i Gentofte med kraftige smerter i brystet. Han tænker: “så nu dør jeg sku”…

Det er forår i 2010 og Peter (navnet er opdigtet, se hvem det i virkeligheden er i slutningen af indlægget) er på vej i Ikea for at hente nogle møbler til sit kontor. Da han kommer ud med møblerne, og skal til at læsse dem op på sin anhænger, knækker han sammen i det overdækkede parkeringsareal, og falder ned på knæ med kraftige smerter i brystet. Peter tænker “så nu dør jeg sgu”. Smerterne fortager sig dog, og Peter får bakset møblerne op på anhængeren og kører tilbage til kontoret.

Hjælp jeg har fået stress - en historie fra det virkelige livPå vejen tilbage i bilen tænker han: “Jeg må hellere snart få taget mig sammen, og få ringet til lægen, så han kan tjekke mig”. Det er ikke første gang Peter har haft smerter i brystet. Og selvom hans nærmeste flere gange, har opfordret ham til at kontakte sin læge, har Peter valgt at overhøre det.

Udover smerterne i brystet har Peter de sidste to år haft problemer med helbredet. Han går jævnlig og småskranter med småfeber, ondt i halsen, verjtrækningsproblemer og har også haft en enkelt lungebetændelse. Derudover bliver Peter meget træt allerede først på eftermiddagen, og hans temperament koger let over.

Mænd og stress

Nu tager du dig sammen dit skvat!

Da Peter kommer tilbage på kontoret begynder han, at samle de møbler han har købt. Og da et af skabene mangler noget tilbehør, og han samtidig får samlet det forkert, knækker filmen for Peter. Han sparker til skabet og smadrer det fuldstændigt. Han er helt oppe i det røde felt, og tårerne løber ud af ham i raseri over det skide skab! Han lader møbler være møbler, går ud og starter bilen og kører af sted i sine egne tanker. Peter er ked af det, og han mærker tårerne presse sig på igen, men holder dem tilbage, og tænker “nu tager du dig sgu sammen dit skvat”!

Peter har været selvstændig de sidste 18 år af sit liv. Sidste år i 2009 lod han sig skille efter fire år i det han kaldte et psykologisk helvede på godt og ondt. Et forhold hvor han svigtede sine egne værdier, og en hel del andre ting, som gjorde at Peter allerede tilbage i 2008 begyndte at mærke de første alvorlige stresssymptomer.

Kort efter Peter forlod forholdet ramte finanskrisen hans firma for alvor i august måned 2009. Dette var ensbetydende med svigtende ordretilgang, og et stort underskud i firmaet i regnskabsåret 2009. Underskuddet blev i perioden december 2009 – medio marts 2010 vendt til et stort overskud. I perioden august – marts har Peter overbelastet sin hjerne og krop i kampen for firmaets overlevelse. Og da han endelig indser, at firmaet er reddet, begynder de voldsomme stresssignaler som tidligere beskrevet i indlægget.

Nu bliver det alvorligt

Ca. 14. dage efter oplevelsen i Ikea og på kontoret begynder Peter at få smerter i brystet igen i en weekend. Det der udløser det er, at hans far bliver indlagt på sygehuset (heldigvis ikke noget alvorligt, men det vidste Peter ikke på det tidspunkt). Mandag morgen, da Peter er på vej ud til en kunde, begynder smerterne i brystet igen, og Peter tænker: “hmmm, jeg må hellere ringe til min læge”. Så Peter ringer til sin læge i bilen, og lægen vil ringe efter en ambulance med det samme. Peter siger til lægen: “skal jeg så vende om?”. Og lægen spørger Peter: “hvor er du henne?”, “jeg er på vej ud til en kunde!”. Lægen beder Peter køre til Hillerød hospital med det samme, og lægen ringer i mellemtiden til hospitalet, og fortæller at Peter er på vej.

Da bliver Peter bange, og tænker: “Nu er det sgu alvor”. Peter ankommer til Hillerød sygehus, og bliver indlagt med det samme med mistanke om en blodprop i hjertet. Peter får tilsluttet diverse apparaturer, får indsprøjtninger med blodfortyndende etc, og bliver grundigt undersøgt.. Lægerne kan ikke umiddelbart finde nogle tegn på en blodprop i hjertet. Peter får oven i købet at vide af en yngre læge, at hans blodtryk er som en 25-årig og bedre end lægens. Peter er på daværende tidspunkt 43. år.

En flækket hovedpulsåre – Bypas operation eller ballonudvidelse?

Om aftenen kommer der en reserve hjertelæg ind på Peters stue, og fortæller Peter at der med stor sandsynlighed er tale om en flækket hovedpulsåre, og Peter skal indstille sig på en by pas operation eller i bedste fald en ballon udvidelse. Efter denne meget korte besked og uden yderligere forklaringer, forlader lægen stuen igen. Peter er rystet og samtidig også rimelig fattet. Peter har tidligere haft alvorlig sygdom inden på livet, og været tæt på døden et par gange i sit liv. Det hele virker som en slags film, uvirkelig og Peter omstiller sig rimelig hurtigt mentalt til den nye situation.

Den næste dag får Peter at vide, at lægerne stadigvæk ikke kan finde ud af hvad der er galt, og at han skal have lavet en kranspulsåreundersøgelse på fredag. I de følgende dage på hospitalet oplever Peter vejrtrækningsproblemer og andre symptomer som stikken i krop og bryst. Han får nytroglycering jævnligt, for at udvide blodårene, da en sygeplejerske fortæller Peter, at de symptomer på vejrtrækningsproblemerne etc, skyldes en sammentrækning i blodårene, og dermed lavere ilt til hjernen.

Hjælp jeg har fået stress - en historie fra det virkelige livDet var falsk alarm

Så bliver det endelig fredag, og Peter skal have udført denne kranspulsåreundersøgelse. Undersøgelsen viser, at Peter har kranspulsårer næsten som en nyfødt, og Peter kan slappe af. Der var ingen tegn på blodpropper eller en flækket hovedpulsåre.

Peter bliver udskrevet efter kranspulsåre undersøgelsen med besked om at komme til kontrol noget tid efter. Der var ikke en eneste der nævnte, at det muligvis kunne være stress, som havde udløst de forskellige symptomer!

Efterfølgende undersøgte Peter på nettet hvad der kunne skyldes de voldsomme brystsmerter han havde oplevet, når det nu ikke var en blodprop i hjertet. Og efter en kort research på internettet blev Peter klar over, at det muligvis kunne skyldes stress.

I de næste 1,5 år fortsatte stresssignalerne primært med følgevirkninger som nedsat immunforsvar, og dermed hyppige infektioner i form af feber, halsbetændelse, hovedpine etc.

Udover nogle af de beskrevne årsager til Peters stress, var en afgørende årsag også, at han i de seneste år før stressen ikke længere brændte for det han lavede i sin gamle virksomhed. Og måske i virkeligheden, inderst inde, aldrig havde gjort det. Peter solgte sin virksomhed pr. 1/1 2012, og fik sit liv tilbage – den bedste beslutning han nogensinde havde taget i sit liv!

Hvem er Peter i virkeligheden?

Ovennævnte var en historie fra det virkelige liv, og som jeg skrev i starten er Peter er et opdigtet navn. I virkeligheden er Peter mig selv, før jeg begyndte at arbejde med det der er min store passion. Sideløbende med den periode jeg oplevede med alvorlig stress, og i årene før, og i årene op til, var jeg i gang med forskellige uddannelser inden for personlig udvikling, ligesom jeg deltog i en lang række kursusforløb, hvor jeg fulgte mit hjerte og min indre stemme.

Mit råd til dig er: Sørg for at beskæftige dig med det du brænder for – både i dit arbejdsliv og uden for dit arbejdsliv. Har du mistanke om stress, eller er du allerede ramt af stress, så få professionel hjælp til komme af med din stress, så hurtigt som muligt. Havde jeg ikke valgt at sælge min virksomhed dengang, og selv fået hjælp, er der stor sandsynlighed for, at jeg ikke have siddet her i dag, og skrevet dette indlæg.

Pas på dig selv – der er ingen andre der gør det for dig!

Stresscoaching – når du ønsker professionel hjælp til et liv uden stress

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714