stress blandt unge

Stress og angst blandt ungeFlere unge får stress og angst

Jeg har i de seneste år og specielt i 2021 og her i 2022 oplevet et stigende antal unge der får stress og angst.

Når den unge selv, eller forældrene til et ungt menneske, henvender sig i min stressklinik for at få hjælp til deres søn eller datter, har den unge gennem længere tid været udsat for et stort ydre og indre pres. Dette pres har medført en alvorlig belastningsreaktion med stress og i nogle tilfælde angst.

Angsten er typisk opstået efter en længere periode med fysisk, følelsesmæssig og psykisk stress.

Hvorfor får så mange unge stress og angst?

Overordnet set, så er det et kulturmæssigt problem i samfundet, at der er så meget stress blandt unge. Ligesom det er et kulturmæssigt problem på mange skoler, gymnasier , andre uddannelsessteder samt arbejdspladser den er gal med.

Vi lever i et præstationssamfund og der stilles krav om, at vi skal være robuste, forandringsparate og de unge presses i større grad til, at tage hurtige beslutninger i forhold til hvilken uddannelse de skal vælge.

Og så er der alt karakterræset og de større og større krav der stilles i forbindels med lektier, hjemmeopgaver og diverse afleveringer i relation til det pågældende studie eller uddannelse den unge har valgt at tage.

Studiejob og manglende tid til søvn, ro og afslapning

Som ungecoach og unge terapeut ved jeg, at mange af de unge ved siden af deres studie eller uddannelse også et studiejob, der tager en stor del af deres fritid.

Det resulterer ofte i, at den unge ikke får slappet af og får den søvn de har brug for. Manglende ro og afslapning samt for lidt søvn er rigtig dårligt, når vi skal undgå stress. Ligesom det også er vigtigt, at have social kontakt i fritiden med venner og veninder, hvor der er fokus på at have det sjovt og lave andre ting end studie, uddannelse eller arbejde.

Det jeg hører, når jeg taler med de unge omkring stress er også, at det pres de føler også hænger sammen med, at de sammenligner sige selv med deres forældre, ældre søskende og de vennerne i forhold til hvor de er i deres liv.

Herudover er der også en stor tendens til, at den unge sammenligne sig selv med andre på de sociale medier. Ligesom et lavt selvværd også har stor indflydelse på den stress mange af de unge får.

Stress og angst blandt unge kan også skyldes lavt selvværd

En af årsagerne til stress og angst blandt unge er, kan også hænge sammen med et lavt selvværd. Mange unge mennesker føler, at de skal leve op til en række krav fra omgivelserne, og har samtidig, nogle høje krav til sig selv. Og hvis selvværdet ikke er godt, resulterer det i selvkritiske og negative tanker om sig selv. Ligesom et lavt selvværd meget ofte medfører præstationsangst i forskellige situationer. Dette kan i sig selv være en stor og meget oftest overset årsag til den stress og angst der opstår blandt de unge.

Relaterede sider

Stress og selvværd

Stress hos unge

Mange unge er opmærksomme på stressproblematikken hos hinanden

Mit indtryk er, at rigtig mange unge er opmærksomme på problematikken omkring stress og angst blandt de unge. Jeg får nemlig årligt mange henvendelser fra unge mennesker i både 8 og 9 klasse, samt fra gymnasieelever og andre studerende, der skriver om stress og angst hos unge i deres emneuger, projektopgaver samt andre studier.

Grunden til at de henvender sig til mig er, at de typisk har en række spørgsmål omkring stress og angst, fordi de er bekymret for dem selv og deres kammerater. Det gælder alt fra spørgsmål om hvad stress og angst er, og hvilke årsager der til at der er så mange unge der får det. Til spørgsmål om hvordan man som ung, kan undgå at få angst og stress.

De unge har brug for hjælp til til at forebygge stress og angst

Når man som et ungt mennesker rammes af stress og angst, er det rigtig vigtigt, at den unge får professionel hjælp så hurtigt som muligt. Ellers er der stor risiko for, at stressen udvikler sig til langvarig og kronisk stress med følgevirkninger som angst og depression.

Dette er ensbetydende med en længerevarende behandling og naturligvis større mistrivsel, manglende glæde og livskvalitet hos den unge.

Det bedste er naturligvis, at den unge får hjælp i tide, og lærer hvordan man kan undgå stress og angst, inden det opstår.

Stresshjælp til unge

 

 

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714