Stress og mindfulness

Det her mindfulness er altså ikke lige migStress og mindfulness

Det her Mindfulness Michall det er altså ikke lige mig…

Den besked får jeg indimellem fra nogle af de kunder jeg hjælper tilbage til et liv uden stress, efter at jeg har introduceret dem for en særlig effektiv vejrtrækningsøvelse, en guidet mentalafslapning og mindfulness meditation, samt et par andre mindfulness øvelser undervejs i deres stress forløb.

Heldigvis har jeg andre metoder end lige mindfulness, der er lige så effektive, både i forhold til at komme af med sin stress, og i forhold til at lære at forebygge og håndtere fremtidige stresspåvirkninger. Da det er min opfattelse, at det der virker på nogle ikke nødvendigvis virker på andre.

Der er ingen tvivl om at mindfulness indeholder effektive metoder til afstressning og forebyggelse af stress – det er bevist rent forskningsmæssigt. Og jeg benytter mig også selv af forskellige mindfulness øvelser, som jeg er rigtig glad for.

Mindfulness kan ikke stå alene

Mindfulness kan dog ikke stå alene – på ingen måde – hvis du vil lære hvordan du lever et liv uden stress. Her er der en række andre ting, der er mindst ligeså vigtigt at være bevidst om. Herunder ændring af de vaner og overbevisninger, som er en stor medvirkende årsag til den stress vi får.

Udover vores vaner og overbevisninger, så er vores egne tanker årsag til ca. 50 % af alt stress. Og her er metakognitiv terapi særlig effektivt til, at lære hvordan du helt kan undgå, at give dine uhensigtsmæssige tankemønstre opmærksomhed, og dermed være til stede her og nu. Disse metoder, som intet har med mindfulness at gøre, lærer jeg alle mine kunder, når deres egne tanker er en medvirkende årsag til den stress de har fået.

 

Mindfulness handler i bund og grund om, at kunne være nærværende og tilstede i nuet uden forstyrrende tanker.

 

I tilfælde af, at du ikke selv er til mindfulness, er der en lang række andre ting du kan gøre og opnå samme gode effekt.

For mindfulness behøver ikke kun handle om meditation på åndedrættet og andre mindfulnessmeditationer., yoga og kedelige opmærksomhedsøvelser som eksempelvis at spise et stykke chokolade på en halv time, eller side og studere en appelsin i en halv time. Der er mange andre måder vi kan træne os selv i, at være mere nærværende og tilstede lige nu og her.

Relaterede sider

Stresscoaching – effektiv og målrettet hjælp til stress.

Det vigtigste er, at du får slappet af rent mentalt

Når de kunder jeg har i stressbehandling absolut ikke er til mindfulness, tager jeg en snak med dem om, hvad der ellers kan få dem til at slappe mentalt af, og som de samtidig har det godt med.

Et lille udpluk af nogle af de ting, der får mine kunder til at slappe af mentalt af er:

  • Sidde og strikke.
  • Lægge puslespil.
  • Lave mindre håndværksopgaver i hjemmet.
  • Male.
  • Synge.
  • Spille klaver eller guitar.
  • Høre musik.
  • Lege med mine børn.
  • Gåture i naturen.
  • Drikke en kop te og bare side og stirre ud i luften.
  • Fisketur.
  • Sejle.
  • Luge ukrudt i haven.
  • Havearbejde.
  • Ligge på sofaen og slappe af med åbne eller lukkede øjne.
Gå ture er også mindfulness

Mulighederne er mange. Og de ovenfor nævnte eksempler har lige så stor effekt i forhold til at give hjernen en pause og dermed kunne slappe mentalt af.

Vejtrækningsøvelser – også en slags mindfulness

De fleste mennesker trækker vejret for hurtigt og har samtidig en meget overfladisk vejrtrækning, der er intensiveret omkring brystet. At trække vejret på denne måde, er i sig selv stressende for vores krop og hjerne.

En optimal måde at trække vejret på er, at trække vejret helt “ned i maven” og så kun trække vejret 4-6 gange i minuttet. Det kræver naturligvis lidt træning, hvis du ikke er vant til, at trække vejret på denne måde. Og så virker det afstressende og har samtidig en forebyggende effekt i forhold til stress.

Så en af de øvelser jeg stædigt holder fast på, at mine kunder skal lære at praktisere dagligt, er en ganske simpel vejrtrækningsøvelse. Denne øvelse har det formål, at aktivere det parasympatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem er det system der er aktiveret, når vi er rolige og afslappede.

 

Det her mindfulness er ikke lige mig - sagde en af mine tidligere kunder

En af mine tidligere kunder, i det her tilfælde en mand, var ikke til “det her mindfulness”. Til gengæld havde han lært, at give slip på alle sine bekymringer og grublerier hvad tanker angår. Alene det gjorde, at han var blevet rigtig god til, at være nærværende, både i forhold til sig selv, sit job og sin familie. Ligesom han havde sluppet sine kontrol temaer. Både tanker og kontrol temaer var en stor medvirkende årsag til den stress han havde haft.

Han sørgede endvidere for, at dyrke let til moderat motion tre gange om ugen, lave verjtrækningsøvelser, lytte til musik og holde fri i sine weekender. Herudover slappede han mentalt af når han læste bøger.

Kontakt - prefooter

Kontakt mig for yderligere information

Benyt nedenstående formular eller ring på tlf. 42 16 47 14

Kontaktinformation

  • LifeConsulting
    Himmelev Bygade 68 A
    4000 Roskilde
  • 4216 4714